Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Mijn leven, mijn hart

Ik ben in 1972 geboren in Gouda en heb tot mijn zevende in Schoonhoven gewoond. Samen met mijn ouders, twee oudere broers en zus. Mijn vader kreeg een andere baan in Schagen en dat was de overstap naar Heerhugowaard. Ik voel me een echte Noord-Hollandse, de nuchterheid, eerlijkheid en directheid spreken mij aan. Mijn vader is geboren in Enkhuizen en mijn moeder in Leeuwarden, ik heb dus ook Fries bloed door mijn hart stromen.

Thuis zijn we zeer streng (hervormd) opgevoed. Als kind ging ik elke zondag naar zondagsschool. De zondag was echt ‘heilig’. Zo mocht je niet naar het zwembad, douchen of een ijsje kopen, het was een rustdag. Nette kleding aan en naar de kerk. Als klein kind weet je niet beter en gaat dat nog wel. Toen ik zeven jaar was en mijn jongste broer zestien was is hij weggelopen van huis. Hij had veel strijd en koos ervoor zijn geluk ergens anders te zoeken. Dit was een zeer intense periode in mijn jonge leven. Vooral omdat hier thuis nauwelijks over werd gesproken.

Naarmate ik ouder werd, werd de strenge opvoeding en de slechte communicatie thuis een probleem. Er was veel ruzie, het voelde niet als een veilige haven. Het gevolg hiervan was dat ik het huis uit ging vluchten. Ik zat regelmatig in de coffeeshop, blowde, rookte, dronk, zolang ik maar niets hoefde te voelen. Ik wilde zo snel mogelijk het huis uit. Ik zakte helaas net voor mijn HAVO maar wilde geen jaar langer thuis blijven wonen, zodra ik achttien was ging ik op kamers en vertrok naar Utrecht.

Dat was het begin van een heel nieuw hoofdstuk in mijn leven. Op mijn eigen benen staan vond ik heerlijk. Ik haalde mijn diploma van de Grafische MTS, werkte in het weekend en voelde eindelijk rust en ruimte voor mezelf. Ik blowde niet meer maar dronk nog wel graag een biertje of wijntje. Ik verhuisde die periode een aantal keren en kwam via Utrecht, Amersfoort en Amsterdam uiteindelijk in Haarlem terecht waar ik ging samenwonen. Een leuke periode met hard werken, leuke dingen doen en weinig verplichtingen.

Door een verkeerde werkhouding en hoge werkdruk, kreeg ik in het jaar 2000 helaas last van klachten in mijn arm, schouder en rug (RSI). Ik ging naar yogadocent Gert van Leeuwen, die Critical Alignment Yoga gaf in Amsterdam en een boek had geschreven 'Stop RSI'. Dit was het begin van mijn yogapad. Vlak daarna leerde ik Bart kennen, we konden uren praten, ook over emoties. We genoten van het vrije leven en gingen samenwonen. Ik maakte in die periode alsnog mijn HAVO af en volgde daarna een NIMA-A en NIMA-B cursus.

Een paar jaar later overleed mijn vader aan een hartaanval, dat had niemand aan zien komen, hij stond nog volop in het leven. De eerste jaren na zijn dood was ik voornamelijk bezig met het feit dat mijn moeder alleen was en niet met het feit dat ik mijn vader was verloren. Mijn hart kon dat nog niet aan en mijn moeder vroeg veel aandacht. In 2006 werd onze dochter Ella, na een zeer intense bevalling, veel te vroeg geboren. Gelukkig kwam alles goed met mij en Ella, ze groeide goed en mocht na een aantal weken in de couveuse naar huis. Wat een prachtige ervaring om nu zelf moeder te zijn, zoveel liefde je kan voelen voor je kind. Op 08-08-'08 zijn Bart en ik getrouwd. Een magische datum en een prachtige dag.

Bart werkte hard als zelfstandig ondernemer en kreeg toen Ella vier jaar was een burn-out. Ik begon meer en meer 'de kar' te trekken, we groeiden langzaam uit elkaar. Na een hele moeilijke periode, waarin ik zelf ook tegen een burn-out aanliep, besloten Bart en ik opnieuw voor elkaar te kiezen. Dat was voor mij het moment mijn leven anders te gaan inrichten. Ik was altijd blijven sporten en hardlopen maar had het gevoel dat ik rondjes om mijn eigen gevoel aan het rennen was. Ik ben weer begonnen met yoga en dagelijkse meditatie en gestopt met het drinken van alcohol. Heel langzaam begon ik meer en meer te voelen wat er in mij leefde en kon mijn hart zich openen.

Mijn moeder kreeg ondertussen diverse kwalen en de zorg voor haar nam toe. Onbewust kreeg ik steeds meer de rol van mantelzorger. Ondanks dat we een hele moeilijke periode hebben gehad in de tijd dat ik nog thuis woonde voelde het goed om iets voor haar te kunnen betekenen. Dit heeft ook bijgedragen aan het helen van mijn hart, ik kon haar vergeven en een andere band met haar opbouwen.

Ondertussen had ik een leuke baan bij een kleine uitgeverij. Na een aantal jaren werden de aandelen verkocht aan een grote uitgeverij. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mijn baan heb opgezegd. Door deze beslissing ontstond er tijd en ruimte om een yogaopleiding te gaan volgen, een lang gekoesterde wens en een prachtige reis naar binnen.

De keuze om een ander pad te gaan bewandelen heeft ervoor gezorgd dat ik het gevoel van 'de kar te moeten trekken' langzaam los ben gaan laten. Na al die yang (mannelijke) energie ben ik mijn zachtere yin (vrouwelijke) energie gaan verwelkomen en omarmen. Ik voel nu veel meer rust en liefde voor mezelf. Ondertussen heb ik meerdere yogaopleidingen afgerond, Vinyasa-, Yin- en stoelyoga. Daarnaast heb ik diverse cursussen gevolgd, waaronder Mindfulness en coaching. Deze bagage neem ik mee in mijn dagelijks leven.

Uit eigen ervaring weet ik nu dat als je naar je hart leert luisteren, je meer betekenis kan geven aan je eigen leven en het leven van anderen. Door de verbinding met jezelf op te zoeken kan je echt in je eigen kracht gaan staan en van daaruit ook de verbinding met anderen aangaan. Ik ben heel dankbaar dat ik de ruimte heb gekregen mijn eigen hart te volgen.