Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Voeding voor het hart

Ook voeding draagt bij aan een blij hart. De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezonde leefstijl: niet roken, een gezond gewicht, voldoende beweging en gezond en gevarieerd eten met voldoende groente en fruit, vis, en vezels en weinig verzadigd vet. Onderstaand een gezonde en lekker recept voor hart(ige) taart met aubergine, courgette en wortel.

Ingrediënten voor 2 personen:
1 aubergine, 1 courgette, 300 g wortels, 1 pakje bladerdeeg, 135 g geitenkaas, 2 eieren, 1 el yoghurt, 2 tl paprikapoeder, zout en peper.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 210 °C. Breng een pan met water aan de kook.
Was de aubergine en courgette. Snijd de aubergine en courgette in de lengte doormidden, leg het snijvlak op een plank en snijd (of schaaf) in de lengte lange dunne plakken ervan. Schil de wortels en snijd in lange, dunne plakken.
Blancheer de aubergine- en wortelplakken 1-2 minuten in het kokende water. Giet af en laat uitlekken in een vergiet. Breng op smaak met zout en peper.

Leg de bladerdeeglap met het bakpapier in de vorm en snijd eventueel de overstekende randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Om te voorkomen dat de taartbodem te vochtig wordt, kun je de bodem instrijken met eiwit, of strooi wat paneermeel erover.
Schik de groenteplakken rechtop in de vorm. Begin aan de buitenkant en werk naar het midden van de vorm toe. Wissel daarbij aubergine, courgette en wortel af voor een mooi effect. Plaats alvast 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Mix de geitenkaas, eieren, yoghurt, paprikapoeder, zout en peper tot een glad mengsel in een staafmixer of blender. Haal de taart uit de oven en giet het mengsel gelijkmatig erover. Beweeg de vorm stevig heen en weer zodat het mengsel zich goed verspreidt. Plaats de taart onderin de voorverwarmde oven en bak in 20 minuten gaar.

Heb je nog wat kaas in huis? Dan is het lekker om wat over de taart te raspen en het gerecht te gratineren. Ook is het lekker om wat rozemarijn- of tijmtakjes in de taart te steken voordat deze de oven in gaat. Eetsmakelijk!