Stress is onderdeel van het leven. Maar wist jij dat 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress? Dit blijkt uit onderzoek van TNO. Voor werkgevers kan het behoorlijk schadelijk zijn voor het verzuim of de resultaten als meerdere medewerkers veel stress ervaren en niet weten hoe hiermee om te gaan.

De oplossing is simpel: meer bewegen, zegt hoogleraar en neurowetenschapper Victor Lamme. Niets is beter voor je hersenen dan in beweging komen. Want medewerkers die fit zijn, regelmatig sporten en gezond eten, zijn minder snel ziek. Dus zorg dat je tijdens het werk ook voldoende beweegt! Als werkgever kun je medewerkers niet verplichten om meer te bewegen of te sporten. Het is dus belangrijk om het leuk en aantrekkelijk te maken. Ook het aanleren van de juiste tools en vaardigheden helpt om stress te managen. Op het moment dat medewerkers weten hoe zij met hun stress kunnen omgaan, zullen zij beter presteren.

De voordelen van gezonde werknemers zijn o.a.:

  • Verlaging van het ziekteverzuim
  • Verhoogde productiviteit
  • Verbeterde concentratie en focus
  • Meer plezier en creativiteit
  • Minder stress en meer succes

Al die voordelen leveren veel geld op voor de organisatie. Want werknemers die volle energie in hun werk steken, leveren betere kwaliteit. Daarnaast is het ook goed voor het imago van het bedrijf, een gezond bedrijf is een stuk aantrekkelijker om voor te werken. Volgens Arboportaal horen lichamelijke activiteiten en gezondheid bij veilig en prettig werken. Als werkgever kan je daar op een leuke manier voor zorgen.

Denk bijvoorbeeld eens aan het aanbieden van wekelijkse sessies bedrijfsyoga met Hartopener. Hierdoor voelen mensen zich niet alleen beter maar hierdoor verbetert ook de concentratie. Het beoefenen van yoga op de werkplek heeft positieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid blijkt uit recent onderzoek. Deelnemers ontvangen daarnaast concrete tips en handvatten die ze kunnen gebruiken tijdens hun werkdag.

“Ik gebruik de bewegingen en tips uit de stoelyoga sessies om als energizer in te zetten binnen mijn meetings met collega’s.” – deelnemer

Bronnen: allesoversport en a.s.r.

Wil je meer weten?