Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Dankbaarheid, een term die vaak voorbij komt maar wat is het nu eigenlijk? De letterlijke betekenis is: dank voelen en voldoening gevend. Dankbaarheid is een vaardigheid die we eenvoudig kunnen trainen. Ik ben dankbaar voor… vul maar in. Zo kunnen we een lijstje bijhouden van dingen om dankbaar voor te zijn of je kunt nog een stapje verder gaan en het tot levenshouding maken.

Er is al veel over dankbaarheid geschreven. De 6 invalshoeken die ik hoorde tijdens een talk van Mark Verhees, spreken mij persoonlijk wel aan en wil ik graag met je delen:

1. Inspirerende dankbaarheid: wat leer je ervan als je kijkt naar teleurstellingen in je leven: iets wat je diep raakt word je sterker van. Voor mij persoonlijk is dat het verlies van mijn vader, ik haal daar veel kracht uit, ondanks het gemis en de pijn.

2. Contrasterende dankbaarheid: de situatie waar we nu middenin zitten tijdens deze lockdown. Voor veel mensen een zeer moeilijke periode. Maar kan je ook kijken naar wat je ervan hebt geleerd? Voor mij persoonlijk is dat het online yogales geven, iets wat ik eerder niet voor mogelijk had gehouden, is in de praktijk zeer waardevol gebleken.

3. Diepgaande dankbaarheid: de onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor bv. je familie of gezin. Ga het gesprek aan met de mensen om je heen en geef aan waarom je dankbaar bent, dan ervaar je de diepe connectie. Voor mij persoonlijk zijn dat de mensen waar ik een diepe liefde voor voel. Mijn gezin, familie en vrienden.

4.  Ontwikkelings dankbaarheid: welke technologische ontwikkelingen ben je dankbaar voor als je bv. denkt aan de huidige manier van werken. Voor mij persoonlijk zijn dat onder andere het online contact met mensen (via Livestream) en het kunnen delen van mooie muziek (via Spotify).

5. Zintuiglijke dankbaarheid: wat vind je lekker ruiken, welk geluid vind je prettig? Denk bv. aan de geur van vers gebakken brood. Voor mij persoonlijk is dat het geluid van de zee. Ik kan echt opladen en mijn hoofd ‘spoelt’ als het ware ‘leeg’ door het geluid van de zee tijdens een strandwandeling.

6. Waarderende dankbaarheid: spreek eens uit wat iemand voor je betekent of schrijf een brief aan je geliefde, een vriend of vriendin. Ik ben persoonlijk gek op kaarten en brieven schrijven (en post ontvangen) en stuur met grote regelmaat post, maar digitaal kan dit natuurlijk ook.

De wetenschap levert overigens overtuigend bewijs, er zijn aanwijzingen dat dankbaarheid helpt tegen piekeren en angsten en dat het goed is voor je gezondheid. Als er geen stress is, wordt dat deel van je hersenen dat belangrijk is voor het aangaan van verbindingen ‘aan gezet’. Je ervaart meer innerlijke rust, tevredenheid en geluk, gaat intenser voelen en meer waarderen vanuit je hart. En zo komen we toch weer bij het hart uit. Ik wens je veel dankbaarheid toe.

“Always listen to your heart. It may be on your left,  but it is always right…”
Nicholas Sparks

Bronnen:
Mark Verhees tijdens het Kukuru webinar ‘Ontwerp je eigen 2021’
Happinez: dankbaarheid-als-levenshouding