het hartchakra

In de Indiase cultuur wordt ervan uitgegaan dat alles energie is en dat er verschillende energiepunten in het lijf zijn (chakra’s genoemd) die van belang worden geacht voor levenskracht. Chakra is Sanskriet voor cirkel of wiel. Dit omdat de levenskracht, ook wel Prana genoemd, in je beweegt en draait. Het hartchakra, ook wel Anahata chakra genoemd, bevindt zich ter hoogte van je hart en ontwikkelt zich voornamelijk tussen je 21e en 27e levensjaar. Het hartchakra is het chakra dat geassocieerd wordt met de kleur groen en het element lucht. Dit element staat voor ademhaling en beweging.

Het hartchakra kun je zien als het centrum van je lichaam, alles draait om dit punt heen. De bloedsomloop, je hart en longen bevinden zich op deze plek. Het hartchakra is het vierde chakra en verbindt de onderste drie chakra's (de aardse behoeften en verlangens) met de bovenste drie chakra's (de spirituele kennis en vervulling). Ervan uitgaande dat alles energie is (dus ook je lichaam), kan een blokkade in je chakra's zorgen voor een stop in je energieflow. Er zijn verschillende manieren om het hart(chakra) te openen, ik wil er een paar met je delen:

Positieve affirmaties, dit zijn teksten die je overtuigingen sterker maken. Het zijn als het ware complimenten aan jezelf. Ze geven je energie en gaan ervoor zorgen dat je automatisch op een positievere manier gaat denken. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben het waard om lief te hebben en liefde te ontvangen. Ik accepteer mezelf volledig. Ik voel mededogen en liefde voor alle levende wezens.’

Een praktische manier om je vierde chakra in balans te brengen is het eten van veel groene voeding. Tijd doorbrengen in de natuur en groen in huis halen met planten of accessoires heeft ook een sterk helend effect op je hartchakra. Als groen niet helemaal je ding is, kan je ook gebruik maken van de helende werking van edelstenen. Rozenkwarts is bij uitstek de steen van de liefde, onvoorwaardelijke liefde en oneindige vrede. De steen werkt sterk op het hartchakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven.

Alle yogahoudingen die helpen Prana te circuleren in het gebied van het hart en specifieke Pranayama oefeningen (ademhalingsoefeningen) kunnen helpen het hartchakra te openen. Je kan tijdens een meditatie of yogasessie bewust je aandacht naar je chakra's toe brengen. Simpelweg je bewustzijn van je hoofd naar je hart verplaatsen doet ook al wonderen. Net als het integreren van dankbaarheid in je dagelijks leven, een vaardigheid die we eenvoudig kunnen trainen.

Wanneer je hartchakra in balans is ben je in staat om verbinding aan te gaan. Je voelt compassie voor anderen, je bent in staat te vergeven en los te laten. Je voelt liefde naar jezelf, en naar je omgeving. Dat gun je toch iedereen? Daarom besteed ik hier tijdens mijn yogalessen regelmatig aan.

Bronnen:
Diverse bronnen, o.a. Holikstik en Inspirerend leven.