Vreugde is een emotie, een pure fysieke sensatie in ons lichaam. We drukken de emotie van vreugde op vele fysieke manieren uit. We springen bijvoorbeeld op van vreugde, we lachen van vreugde of we gillen van plezier. Ze zeggen niet voor niets: vreugde geeft ons vleugels!

In tijden van vreugde is onze kracht vitaler, ons verstand scherper en we lijken beter in staat met de wereld om te gaan. Als we vreugde voelen, voelen we ons goed over onszelf. Met behulp van onderstaande tips kan je meer vreugde in je leven aanbrengen:

1. Kom in beweging
Je hebt maar een paar serotonine-producerende activiteiten nodig om stress te verminderen. Serotonine is een gelukshormoon en een belangrijke neurotransmitter die invloed heeft op functies van je lichaam, zoals je stemming, eetlust, slaap en beweging. Serotonine kun je o.a. verhogen door meditatie, yoga, sporten en het eten van bepaalde voeding, zoals pure chocolade.

2. Maak je geen zorgen
Verander  je denkpatronen. Wat je elke dag doet, denkt en zegt, bepalen hoe gelukkig je bent. Gelukkig zijn heeft te maken met hoe je brein, je innerlijke stem werkt. Door het bewust uitzenden van de juiste gedachten ben je gericht op wat je wel wilt. Je kunt hiervoor de kracht van affirmaties gebruiken.

3. Sta stil bij de kleine dingen
Vreugde zit in kleine dingen, zoals dat lekkere kopje koffie/thee aan het begin van je dag, een moment van beweging tussen je werk door. Maak er een gewoonte van om de kleine dingen te vieren, die maken je vaak het gelukkigst.

4. Zorg goed voor jezelf
Neem af en toe een moment voor jezelf om even te ontspannen. Gun jezelf regelmatig een adempauze of neem een lekker (voeten)bad. Daarna heb je namelijk meer energie en plezier in wat je doet.

5. Omring jezelf met positieve mensen
Een positieve sociale verbinding is de grootste voorspeller van geluk op de lange termijn. Jezelf omringen met positieve mensen in je leven kan een van de beste keuzes zijn voor geluk en vreugde. Dus kies bewust met wie je je tijd doorbrengt.

6. Lach meer
Van lachen is aangetoond dat het stress vermindert, de immuniteit verbetert, de doorbloeding verbetert en relaties versterkt. Laat gedurende de dag regelmatig een glimlach op je gezicht komen, dit ontspant je ‘denkgeest’ en geeft je een goed gevoel. En geniet vooral van wat je allemaal wel kunt.

“Eén moment van vreugde verdrijft honderd zorgen.” Confucius

Deze en andere tips geef ik je graag mee tijdens mijn lessen en workshops voor medewerkers van bedrijven. Nieuwsgierig geworden? Neem contact op voor meer informatie.

Wil je meer weten?