Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Opstaan voor jezelf

Tijdens mijn lessen sta ik regelmatig stil bij een specifiek thema. Afgelopen weken heb ik in de ochtendlessen aandacht besteed aan het integreren van een ochtendroutine waarbij je daadwerkelijk ‘opstaat voor jezelf”. Werken aan jezelf is een positief en motiverend begin van de dag. Je voelt je de rest van de dag energieker en kunt je beter concentreren. Hal Elrod, schrijver van het boek ‘The Miracle Morning‘, koos zes activiteiten waarvan hij dacht dat ze een spectaculair effect zouden hebben op zijn leven en noemde het ‘The Miracle Morning’. De beginletters van de activiteiten vormen samen het woord S.A.V.E.R.S.

S: SILENCE: Beginnen in stilte. Door je aandacht te richten op je ademhaling, te luisteren naar de vogels buiten of een geleide meditatie. Of probeer eens eerst, voordat je uit bed stapt, 10 ademhalingen je ademstroom volgen en merk het effect. Je kan de stilte ook gebruiken om te denken aan dingen waar je dankbaar voor bent.

A: AFFIRMATION: Affirmaties zijn gedachten waarmee je je mindset (gedachten, overtuigingen, focus) kunt ontwikkelen. Door jezelf te vertellen wat je wilt bereiken en door dit vaak voor jezelf te herhalen, beïnvloeden ze je onderbewustzijn. Denk aan korte zinnen die je een positief gevoel geven, dit is heel persoonlijk. Je kunt denken aan: “Ik heb vertrouwen in mezelf. Ik ben rustig, ontspannen en geduldig. Ik verdien liefde en geluk.” Schrijf ze op, hang ze aan je spiegel en herhaal herhaal herhaal, het werkt echt!

V: VISUALIZATION: Door te visualiseren wat je wilt bereiken word je gemotiveerd om te doen wat ervoor nodig is. In feite laat je aan je brein zien wat je wilt doen en je brein zal je vervolgens helpen om het te doen. Hoe realistischer de visualisatie voor je voelt, hoe gemakkelijker dit zal gaan. Er zijn natuurlijk ontzettend veel manieren om iets te visualiseren, bijvoorbeeld een moodboard, kies weer een manier waar jij je prettig bij voelt. 

E: EXERCISE: Door te bewegen versnelt je bloedsomloop en wordt je lichaam wakker. Ook je geest wordt er helder van en je hebt de hele dag meer energie. Wat geeft je een goed gevoel en waar krijg jij energie van? Denk aan hardlopen, wandelen, krachttraining,  yoga ed. 

R: READING: Een boek lezen waar je inspiratie van krijgt, helpt je je doelen te bereiken. Misschien wil je nog een nieuwe taal of vaardigheid aanleren, gebruik de ochtend om hier tijd voor te maken. Al lees je iedere dag maar 1 of 2 bladzijden, voordat je het weet heb je dat (leer)boek uit en weer nieuwe kennis tot je genomen.

S: SCRIBING (writing): Schrijf elke dag een paar regels in een boekje. Het is één van de belangrijkste methoden om meer inzicht te krijgen in jezelf. Door op te schrijven wat er in je hoofd omgaat, wordt het helder. Dat geeft weer nieuwe inzichten.  

Sommigen beginnen eerst met bewegen, anderen doen dat juist als laatste. Kijk naar wat het beste bij je past. Heb je geen zin om een uur eerder op te staan? Probeer dan eerst eens 15 of 30 minuten. Wees ook daarin niet te streng voor jezelf maar geniet van de tijd die je vrijmaakt voor jezelf om daarna met positieve energie je nieuwe dag te starten. 

En wist je dat door aandacht te geven aan die dingen waar je nieuwe energie van krijgt, je andere (minder prettige) gewoontes eenvoudiger achter je laten? Door er als het ware een nieuwe gewoonte ‘overheen te plaatsen’. Ik wens je een ‘Miracle Morning’!

‘The sky is not the limit. Your mind is.’
Marilyn Monroe

Bron en meer informatie: miraclemorning.com